/banner-upl1

  • Екскурзии
  • Почивки
  • Круизи
white.png.orig

UPL TOUR - НАШИТЕ НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Природните забележителности около Девин


 
Триградското ждрело:

Триградското ждрело
Дяволското гърло
Ягодинската пещера
Чаирите
Широка лъка
Величественото и впечатляващо с красотата си ждрело е разположено по поречието на река Триградска, на 2 км от село Триград, по пътя Девин – Триград. Същинската част на ждрелото се разпростира на 2-3 км по протежение на реката, като от двете страни се издигат мраморни скали, образуващи тесния пролом, откъдето идва още наименованието "Тунела". Височината на скалите на места достига до 250 метра. Най-ниската част е местността "Буков мост" (946,5 метра надморска височина), а най-високата е при връх "Кулата"(1543 метра надморска височина).

Пещерата "Дяволско гърло":

Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера "Дяволското гърло", формирана впоследствие при пропадане на земните пластовете. По изкопан тунел (150 метра) се стига до впечатляваща с размерите си зала на пещерата, която може да побере катедралата "Св. Александър Невски". От залата, по виеща се стръмна циментова стълба, се стига до естествения вход на пещерата. При изкачване можете да наблюдавате един от най-високите подземни водопади в Европа (42 метра).От траките е останала легендата, че тук са хвърляли вождове, за да останат безсмъртни. Местните жители разказват, че нищо влязло в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. "Дяволското гърло" е отворена за посещение през цялата година.

Ягодинската пещера:
Ягодинската пещера е бисер в короната на неповторимата Родопска красота. Пещерата, известна още като "Имамова дупка", се намира до Буйновска река и е част от неповторимия карстов комплекс на Буйновското ждрело. Пещерата е дълга 10 км, пететажна, лабиринтна и пропастна. Електрическото осветление ефектно осветява причудливи образования: драперии, цевични сталактити, пещерни бисери, "леопардовата" кожа, сталактони и много други. По желязна стълба се изкачва до зала, наречена "Разломна", където истинското дъно на подземната река е покрито от огромни блокове. Интересно е да се види и така наречената "Новогодишна зала", с украсената преди четири години елха.

Защитена местност Чаирите:

Разположена е в Западните Родопи на около 1600 метра надморска височина, и на близо 20 км разстояние от село Триград. Тук се намира природният феномен ”Пияната гора”, както и 7-те чаирски свлачищни езера, запазени от епохата на кватернера. Езерата са изключително красиви, с кристално-чиста вода, в която вирее планинска пъстърва. Обградени са от над 2000 дка ливади, откъдето идва и името им (думата “чаир” в превод от турски език означава “ливада”). Едно от езерата, обвито в мъгли и изпарения, заобиколено от дървета с причудливи форми, се нарича Магическото езеро. За него се носят легенди, че е обитавано от самодиви, които със сладките си песни и красивите си танци примамват и омагьосват овчарите.

Село Широка лъка:

Село Широка Лъка се намира на 22 км от Девин. Многобройните къщи, съхранили характерната Родопска архитектура, калдъръмени улици, сводести мостове на реката, характерния говор, песни и обичаи на местните хора са дали основание село Широка лъка да бъде обявено за архитектурен и етнографски резерват. Името на селото идва от сравнително широкото речно разклонение “лъка” на едноименната река. Любимо място на туристите са: Етнографския музей, “Успение Богородично”, родната къща на големия български родолюбец Екзарх Стефан и други.
 
osmbanner1.png.orig

Hoteli-Bulgaria Hoteli-sviat