/banner-upl1

  • Екскурзии
  • Почивки
  • Круизи
white.png.orig

UPL TOUR - НАШИТЕ НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Кападокия - един музей на открито

 

Кападокия е историческа област в Турция, на полуостров Мала Азия. Разположена между веригата на Таурус, Ефрат, Черно море и централното солено езеро. Не е възможно да се определят точните граници на историческата област. 

 

Кападокия има прекрасен и интересен пейзаж. Милиони години сняг и дъжд, вятър и слънце са дълбали вулканичния камък наречен туф, в резултат на което са се образували хиляди пирамиди и скулптури с причудливи форми и дизайн, достигащи  понякога  височина от три и повече етажа. Някой от тях  изглеждат както  фантазии от приказките, други като проектирани и построени от човешка ръка.

 

 Вулканичният камък туф се е натрупал в резултат от изригвания на три вулкана -  Erciyes (3916 м),  Hasan (3268 m) и  Gulludag.  Той е мек камък образуван от лава, пепел и кал. С годините  пластовете от туф са били подложени на ерозия от дъжд, силни ветрове и наводнения. Всички тези природни явления са създавали ефектни образувания, известни като комините на феите. Те биват няколко вида - конусни, подчертано стълбовидни или  с формата на гигантски гъби.

Още по-уникално е да видите човешко селище вградено в този пейзаж. През вековетехората винаги са използвали това място за живеене.  Има много домове и църкви, издълбани в камъка, гледаш и не можеш да разбереш къде архитект е била природата и къде човека.

 

Първите християни са населили пещерите в района още в зорите на християнството. По време на жестоките гонения издяланите в земята подземни "градове" са служели за укритие и постоянно жилище на християните.

В Кападокия са родени св. Георги Победоносец († ок. 305 г.) и св. мъченик Варлаам († 304 г.), пострадали от гоненията по време на Диоклетиан (284-305 г.).

Кападокия е дала на света "тризвездието на великите кападокийци" - светителите Григорий Богослов (ок.330-ок.390, от гр. Назианз в Южна Кападокия) и братята Василий Велики (330-379) и Григорий Нисийски (ок. 331-ок.394) от гр. Кесария (Кападокийска област)., както и Св. Амфилохий Иконийски († 394) - техен сродник и приятел.

Тук можете да намерите различни стенописи и картинни истории,  датиращи от древни времена, истински  реликви от миналото. Пещерите и природните сгради често са били  използвани за защита от турските орди идващи от Арабския полуостров  по времето, когато предимно християнското население от Анадола се е опитало да се защитава само.

Традиционните и уникални  къщи в Кападокия, църквите и пристройките, са просто издълбани в скалите. Много то тях са разположени в естествените прагове на планината и са зидани с камъни изрязани от скалите. Местният  каменен материал е мек след добиване от кариерата , може лесно да се обработва, но след контакт с въздуха, се превръща в един много здрав и силен строителен материал.
 

При възможност трябва да прекараш най-малко три дни само за да получиш приблизителна представа за размера на Кападокия. Най-доброто време посещение е през април и май и септември и октомври.
Кападокия винаги е била известна като див район с диви обитатели. Във връзка с това е разпространена шегата, че когато змия ухапе някой от Каподокия ще умре змията!

 

С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство и е една от известните дестинации в Турция. Включва комплекс от повече от 30 издълбани в скалите църкви и параклиси, в които могат да се видят превъзходни фрески от 9-и до 11-и век.

white.png

Hoteli-Bulgaria Hoteli-sviat