/banner-upl1

  • Екскурзии
  • Почивки
  • Круизи
BlockMenu.png.orig

UPL TOUR - НАШИТЕ НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Пътеводител - Алания, Турция

Алания е турски курорт на средиземноморския бряг, радващ туристите със смарагдови пясъчни плажове, тихи заливи с чисти води,  бурен нощен живот и евтини но комфортни хотели от различни категории. Алания е място за отдих за туристите, които  предпочитат икономичната  форма за отдих и почивка, както и за  младите хора.

Алания е малко живописно градче, разположено в подножието на Тороските планини, сред с портокалови и лимонови  градини, само на 120 км.  от летището на Анталия.
 
Крайбрежната ивица на Алания е много открита. В далечината се виждат ниски планини. Курортът  включва районите Инджекум, Конакли, Карабурун и Махмутлар. Активният сезон в Алания продължава от края на април до средата на ноември.
 
В древни времена, Алания е известена база за пиратски кораби. През 1220, след превземането на града от селджукския султан Алаетин Кейкобат, Алания започнала да процъфтява. Султанът нарекъл града „Алайе”, което означава „благороден”. По негова заповед е построен зимния дворец и е основан флота. През 1471 градът е бил присъединен към Османската империя. От тогава Алания е турски град.
  
До днес  добре са се запазили много исторически паметници от онези времена, стражеви кули, крепостни стени, църкви.

Основната атракция на Алания е византийската крепост на върха на планината, извисяващ се над града. Селджукската крепост (XIII в.) е една от най-известните забележителности. 150 кули са успешно вписани в архитектурата на двойните стени на крепостта. Зад външните стени се намират руините на джамията, кервансарая  и закрития базар. Зад вътрешните стени се виждат останките от воден  резервоар и от византийска църква. В близост до крепостта туристите могат да видят уникалните корабостроителница и осмоъгълна Червена кула  (Kizil Kule).

Друга атракция на Алания е сталактитовата пещера Дамлаташ, която е добре известна в областта. Тя се намира в дълбините на хълм, на който е издигната цитадела. През цялото време в пещерата се поддържа постоянна температура от 22 С, а влажността на въздуха достига до 90-98%. Въздухът е много богат на карбонат, което създава благоприятни условия за лечение на астма и други респираторни заболявания.
Наблизо са музеите по археология и етнография.
С лодка можете да
стигнете до останалите три морски пещери:  Fosforlu Magara, известnа със светещите си скали, Kyzlar Magarasy /пещерата на пиратите/, където през техните времена пиратите са държали пленниците си, и Ashiklar Magarasy /пещерата на влюбените/, където се криели избягалите от близките си си влюбени

Красивата Алания, с широките улици и пристанището, с луксозните хотели и чудесни ресторанти,  със спокойните и не забързани дни и завладяващи нощи, заслужено се разглежда като един от най-популярните турски градове за отдих и забавление.

osmbanner1.png

Hoteli-Bulgaria Hoteli-sviat