/banner-upl1

  • Екскурзии
  • Почивки
  • Круизи
osmbanner2.png.orig

UPL TOUR - НАШИТЕ НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Чанаккале - градът на военната слава


Чанаккале това е град на военната слава, с който турците много се гордеят. Славата на това място се дължи както на историческите събития, така и на съвременния му облик.
 
Във времето, когато тези земи са част от Византия името на днешния Чанаккале е Дарданелия, от където произлиза и името на протока, свързващ Марморно и Бяло море и на който е разположен самия град. Сегашното название  на града показва, че преди е бил център на грънчарството ( Чанак калеси "Грънчарската крепост" или "Чанаккале" ).

 
Този тесен проток всъщност е много важна пътна артерия, съединяваща две части от света: Азия и Европа. Фериботи за пътници и превозни средства пътуват ежедневно между Чанаккале на азиатския бряг и Еджеабат и Килитбахир и на европейския. Пътешественици и туристи обичат това място. Възможността за посещение в един ден на Европа и Азия не е достъпна във всяко място. В подобни пътувания, най-добре се запознавате с предимствата на двата континента. Истина е, че идвайки от стара Европа, азиатска Турция ни привлича с нежно слънце, горещи пясъци и лазурните вълни на топли морета. От тук спомените за минавалите по тези земи персийски император Ксеркс, македонския завоевател Александър Велики,  Сафо Лесбоска и  любимия на Клеопатра, Марк Антоний, като че ли са по-ярки.
 
Проливът буквално кипи от катери за разходка, яхти, катамарани, които помагат на туристите да прекарат приятно своята почивка. Много често курортистите се установяват на остров Бозкаада, където е разположен прекрасен венециански замък на фона на ослепително бели къщи. Островът е покрит с лозя, съответно и с много винарски изби. След като дегустирате виното, можете да отидете на един от трите прекрасни плажа: Айазма, Пойраз и Игделик.
 
Най-големият от турските острови - Гьокчеада ви посреща с малки и уютни заливи, където можете да  поплувате, да правите слънчеви бани или да ловите риба. А разходките по хълмовете, обрасли с борове и маслинови горички, ще ви подарят умиротворяване и покой. Душевен мир ще ви донесе и посещението на местните свети места и манастири.
 
Навсякъде по тези маршрути туристическия сервиз е добре развит. Луксозни хотели: скъпи и не много скъпи, ресторанти с разнообразни месни и рибни ястия и напитки, като най-популярната напитка е известното турско кафе, сварено според правилата: в джезве на горещи пясък.
 
Днешен Чанъккале е тясно обвързан с историческото си минало. Тук през 1451 завоевателя на Истанбул, султан Мехмет Завоевателя е построил две крепости:  В европейската част на пролива  под Килитбахир и в азиатската част под Чименлик. Това е направено за контрол на преминаващите  кораби. Днес в тези крепости се помещава военният музей посветен на битката при Чанаккале през 1915 г., една от най-известните битки от Първата световна война. Тогава под пълководството на Мустафа Кемал Ататюрк турската армия успява да защити територията си от чуждите войски и града печели името ”Чанаккале – непревземаемия”.
 
За да увековечи паметта на половин милион войници, които са отдали живота си под Гелиболу (древното име на Галиполи), е създаден националноя исторически парк на полуостров Галиполи. Тук се намира най-високия мемориал с височина над 42 метра, построен също в памет на воините. Това е свещено място на всеки турчин. Също така тук са разположени австралийски, английски, френски и новозенладски военни паметници, напомнящи, че Дарданелите е била сцена на много свирепи битки, които са включени в турската и световната история.
 
И накрая разбира се, не е възможно да не споменем Троя. На юг от Чанаккале има един хълм наречен Хисарлък. Той е мълчалив свидетел на Троянската война, в памет на която сред руините на градските стени е поставен символичен дървен кон. Именно този хълм е описал  Омир в "Илиада" и "Одисея", разказвайки за Приам, Хектор, Парис и Хубавата Елена.
 
Удивително, но Троя е разрушавана няколко пъти и отново, като птицата Феникс е възкръсвала от пепелта. Всъщност това се е случило два пъти в буквалния смисъл на думата.
 
Първата Троя е била бедна като църковна мишката. По време на археологически разкопки е открито село, на не повече от стотина квадратни метра в радиус. Малките къщи са строени от кирпичени тухли.
 
Втората Троя е била по-развита. По време на нейните разкопки е било открито съкровище. Намерените  бижута, съдове от злато, оръжия и медни накити изчезнали от Берлин по време на Великата световна война. И първата и втората Троя са били унищожени от пожар.
 
Третата Троя така и не могла да съживи отминалия разкош. И накрая е била разрушена от земетресение.
 
Троянската война се отнася за периода на седмата Троя. И в този период на града не провървяло. След войната той е ограбен разрушен от воините от Атина. Местните жители тъкмо започнали да възстановяват своето селище, когато ги нападнали фригийците.
 
Останките в близост на Чанаккале свидетелстват за тези трагични времена на Троя. И този легендарен град е добра причина да посетите Турция и да се докоснете до историята, за която знаем само от филмите и книгите.

BlockMenu.png

Hoteli-Bulgaria Hoteli-sviat