/banner-upl1

  • Екскурзии
  • Почивки
  • Круизи
osmbanner2.png.orig

UPL TOUR - НАШИТЕ НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Всяка минута на кораба е забавление

 

Автор: Соня Алексиева

<br /><br />
  Фотограф: Соня Алексиева

Дори дни наред да сте обикаляли луксозните хотели в Кайро, пътешествието с кораб по Нил е приятна изненада и емоция, която си струва цената. Докато пътуваш покрай бреговете на голямата ленива река, животът на Египет минава покрай теб (всъщност е обратното) и стотици картини се редуват пред очите ти с неочаквани сюжети. Деца се къпят на брега и махат за поздрав с радостни викове. До тях майки перат дрехи, мият съдове, поят животни. Възрастни жени, клекнали край водата, забъркват вечеря в огромни тави. По покривите на неизмазаните къщи стърчат сателитни антени. Пастири пасат козите си около реката, където се редуват бананови горички и ливади. Рибари ловят риба на фона на златния залез, където листата на палмите се очертават като в театър на сенките. И докато пасажерите си мислят, че корабът забавлява хората край реката, навярно хората край реката си мислят, че забавляват кораба. Въпрос на гледна точка.

<br /><br />
  Фотограф: Соня Алексиева
<br /><br />
  Фотограф: Соня Алексиева

   

Речният круизен туризъм по река Нил се различава от морския по вида и конструкцията на кораба, по спецификата на интериора, по организирането на качването (слизането) на пасажерите, по начина на движение на кораба по реката и в пристанищата. Речните круизни кораби обикновено имат редица общи черти, дори и да излизат от различни корабостроителници. Те са плоскодънни, защото в реките няма голямо вълнение.

Главната палуба е малко над водата

но на такава височина, че в полунатоварено състояние тя се изравнява с пристана. Пристаните в различните пристанища от една система обикновено са на едно предварително зададено ниво. Така всички кораби безпроблемно пристават независимо от натоварването си. Въпрос на опит.

Когато на някой пристан вече има кораб, следващият се долепва до него от външната му страна. Поради почти еднаквата си конструкция двете главни палуби са на едно ниво и пасажерите от външния кораб преминават през централната част на вътрешния като през фоайе. И докато пътуваш по Нил, всеки път така слизаш и се качваш, независимо дали отиваш да обикаляш гробниците в Луксор, храмовете на Карнак, Едфу, Ком Омбо чак до Филае в Асуан…

Функциите на хотелско лоби изпълнява всъщност фоайето, през което минават пасажерите. То е с пестелива украса и класическа рецепция, където администраторът посреща туристите. В това лоби се приема багажът на пътниците от носачите или се подрежда за отнасяне. Тук се намира задължителният магазин, където можеш да пазаруваш, докато пътуваш: египетски сувенири, златни бижута, традиционни облекла, каталози и картички, до късно през нощта и на приемливи цени. Въпрос на маркетинг.

Честа гледка по пристанищата на Нил е подреждането на 4, 6 или 8 кораба един до друг – тогава туристите от най-външния преминават последователно през всички лобита на другите кораби, докато стъпят на пристана. Персоналът на всеки от вътрешните кораби изпълнява ролята на охрана в своята територия и наблюдава за безопасното преминаване на пасажерите. Преминаването от кораб на кораб става почти по равна повърхност през отворени големи двукрили стъклени врати, които по време на плаването са заключени.

По време на круиза по Нил честа гледка е "състезанието" – колкото и тежки да изглеждат корабите, капитаните им показват спортен дух: задминават се, изпреварват се, надуват сирените, подкрепяни от възгласите и аплодисментите на туристите.

Всяка минута на кораба е забавление

което трябва да се изживее – почивка, плаж, плуване, кулинария, интернет, танци, снимки, купони, телевизия, шопинг, "галабия парти" за туристите с египетски носии, в които уж големи хора се превръщат в детска градина. Въпрос на туристическа анимация.

Целта на речните круизни кораби е да създадат условия за приятно пътуване и забавление на туристите, затова обикновено най-горната палуба е открита, обикновено е с басейн, множество шезлонги, тенти, бар и др. При подреждането на пристана на няколко кораба с еднаква етажност най-горните палуби са на едно ниво и приличат на долепени градини или плажове, всеки ограден със свой парапет.

Палубата, на която е ресторантът, често е ниско долу и може да е под нивото на водата, над която са само прозорците. Туристите могат да видят от непосредствена близост някои любопитни водни… птици например, докато се хранят. Обслужването в ресторанта и в баровете е безупречно – туристите избират разнообразна европейска и арабска кухня, опитват лепкави сладкиши и екзотични плодове.

Независимо от многобройните гости в ресторантите с по 100-200 места организацията на подреждане, обслужване и отношение към туристите е на високо ниво. Египетският персонал е дружелюбен и усмихнат, владее необходимите думи за гостоприемството на различните езици и се старае да проявява "европейско" чувство за хумор. Въпрос на обучение.

Останалите палуби са за туристите – нормални хотелски стаи, в които са положени усилия да не липсва нищо от обичайното настаняване на сушата. Безшумно и невидимо обслужване, бързо зареждане и почистване, удобство и чистота – всичко това се прави по средата на Нил професионално и дискретно. Само по леките вибрации от двигателя и по сменящата се гледка човек разбира, че корабът плава. Незабравими са усещанията и емоциите по време на изгрева или залеза, както и в речните шлюзове, където корабът се повдига или спуска като един много, много бавен асансьор…

osmbanner2.png.orig

Hoteli-Bulgaria Hoteli-sviat